Nápady a tvoření :-D

Příprava slaného těsta  (1.8.2014)

Základem těsta je mouka, sůl a voda v poměru: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek soli, 3/4 hrnku studené vody.

Mouku promísíme se solí, přilijeme studenou vodu a uhněteme vláčné hladké těsto. Pokud se těsto lepí, mouku přidáme, nebo naopak, když se drolí, přilijeme vodu. Důkladně propracované těsto uschováme v igelitovém sáčku, aby neosychalo. Připravit si ho můžeme i předem a uložit v chladu.

K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků. Je možné vytvořit si i těsto uměle barvené, přidáním potravinářského barviva. Pro začátečníky ale doporučuji těsto z mouky hladké a nebarvené.

Rady pro práci se slaným těstem

Těsto je výbornou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků…) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných tvarů.

Tipy k přípravě slaného dekoračního těsta

  • Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu.
  • Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
  • Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení na plech.
  • Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout.
  • Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.

Způsoby sušení a pečení slaného těsta

Sušení těsta v troubě a pečení

Vymodelované výrobky z těsta opatrně přeneseme na plech a sušíme v troubě při 50 °C několik hodin (5 hodin i více). Ke konci sušení těsto potřeme žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka a za stálého dozoru pečeme při vyšší teplotě (150 °C i více) do zhnědnutí. Tato metoda je ale velmi nákladná a náročná časově, proto doporučuji nechat výtvory z těsta usušit vzduchem.

Sušení těsta vzduchem a pečení

V tomto případě hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové ze spodu a nelepí. Doba pečení se zkrátí z 8 hodin na 15 - 20 minut.

  1. Vysušené výrobky ze slaného těsta před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě.
  2. Těsto pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 - 20 minut.
  3. Během pečení neodcházíme, neustále sledujeme jeho průběh a změnu barvy těsta při pečení.
  4. Pokud chceme získat tmavší odstíny hnědé barvy, teplotu před koncem pečení ještě zvýšíme. Pečením získáme nenahraditelné odstíny hnědé barvy.
  5. Životnost a pevnost dekorace ze slaného těsta zvýšíme nalakováním z obou stran výrobku.
  6. Výrobky, které nejsou nalakované, nevystavujeme na vlhkém místě (např. v chladné chodbě nebo nevytápěné místnosti). Těsto by nasálo vlhkost a časem by se rozpadlo.

Kontakt

SVĚTNOVÁČEK 737873200 kmam@atlas.cz